Jazzhouse + Global = ALICE cph

05.12.2017
  • Fotograf: Mamad
Interview med Alexander Nitze, leder af ALICE cph

VerdensKulturCentret får ny aktør, når ALICE cph slår dørene op i salen over gården d 2. februar 2018. Spillestedet udgøres af det forhenværende Jazzhouse og Global, og skal løfte verdensmusikken og den eksperimenterende samtidsmusik lokalt, men også nationalt. Vi tog en snak med Alexander Nitze, konstitueret leder af ALICE cph.

 

Hvad bliver ALICE for et spillested?

Det bliver et spillested hvor Jazzhouse og Global-profilen forenes under samme tag. Vi har jo samarbejdet allerede, men når man deler lokale kan der ske andre ting. Vi kommer til at inspirere hinanden på nye måder.

Men den vigtigste forskel er, at vi bliver mere udadvendte. Ud over at have en masse musik her, skal vi til at lave en del ting ude af huset. Vi skal samarbejde med lokale aktører og bidrage til et levende miljø. ALICE er desuden det eneste regionale spillested i Danmark, der har fokus på denne her type musik så intenst som vi har. Derfor tror jeg også at vi skal prøve at tænke os selv som en national spiller, som også skal forsøge at understøtte miljøet udenfor vores regions grænser.

Hvordan vil I gøre det?

Det vil vi gøre ved at engagere os i nogle netværk, så lokale rundt omkring i landet kan drage nytte af den erfaring vi har. Så den helt store forskel bliver denne her åbenhed udadtil, som selvfølgelig har været der til en vis grad, men som nu skal være der endnu mere.

Er det en vision?

Ja, det vil jeg helt klart sige at det er. Det er selvfølgelig en del af vores målsætning, og det står i rammeaftalen. Vi vil arbejde for at understøtte miljøet både lokalt og på nationalt plan, der hvor det har mest brug for det. En vigtig del af ALICEs virke er, at være noget for andre end bare sig selv.

Et fælles værdigrundlag

Hvilke fordele ser I ved at bo i VKC?

Mange fordele. Global har jo altid ligget her, så på den måde er der et direkte link. Global har jo haft mange af de samme fordele som ALICE nu vil få, men forskellen bliver at vi får råderet over salen alle ugens 7 dage. Derfor kan vi optimere den mere målrettet til koncertdrift, hvor der førhen har været mange forskellige aktiviteter derovre. En anden vigtig fordel er, at det jo er på Nørrebro hvor størstedelen af både Jazzhouses og Globals publikum bor. Derfor kommer vi tættere på vores publikum, det er helt grundlæggende.

Tilmed bliver vi, som jeg også hentydede til med samarbejder før, en del af et miljø. VerdensKulturCentret er jo et spændende hus hvor der sker sindssygt mange ting. Der hvor Jazzhouse boede i Niels Hemmingsens Gade, var lige ud til strøget. Set i Jazzhouses perspektiv var det ikke ligefrem deres miljø. Der var ikke nogen vi spillede sammen med, noget naturligt samarbejde eller flader hvor vi mødtes. Her i VKC er der masser af muligheder.

Hvilke muligheder kunne det være?

Rent lavpraktisk bruger vi fx caféen til at bespise de bands der kommer og spiller. Men så har vi bl.a. også været i snak med Gustavo her fra VKC om, at det kunne være spændende at lave noget sammen til Copenhagen Jazz Festival. Generelt ser jeg rigtig mange muligheder i de folk der er her i huset, også Turning Tables som er del af det samme miljø som os.

Jeg tænker også bare at alt det gode samarbejde kommer når vi finder ud af lidt mere om, hvem hinanden er. Vi er jo også ved at finde ud af hvem vi helt selv er, og som sagt skal vi samarbejde, ikke bare med hinanden, men bredt.

Hvordan vil I gøre det?

Vi vil prøve at strukturere det ved fremadrettet at se, om der er nogle nedslag i løbet af året hvor det giver mening at lave nogle ting sammen. På den måde kan man være nogle skridt foran. Generelt synes jeg at vi alle sammen deler værdigrundlag - interesse for mennesker, mangfoldighed, kulturmøder osv. Så jeg tænker helt klart, at hele VKC og ALICE kommer til at gå godt i spænd.

Vi glæder os i hvert fald til samarbejdet!